NOS VoetbalAangepast

Speelronde 12: Vitesse - FC Twente

In Arnhem houden ze de kaken stijf op elkaar. Maar na de 0-2 zege op Ajax liet Vitesse zien dat het serieuze ambities richting de landstitel heeft. Zondag tegen FC Twente wordt de ploeg van Fred Rutten opnieuw tegen het licht gehouden.

Vitesse TV

De coach kijkt uit naar de nieuwe test tegen FC Twente. "Een ploeg waar je moeilijk van kunt winnen, dat hebben ze dit seizoen al bewezen. Ze kunnen hun wedstrijd 'zuinig' winnen", vindt Rutten. "Ze hebben een stabiele organisatie met daarnaast twee of drie spelers die uit het niets een goal kunnen maken."

Bij Vitesse is alleen de lang geblesseerde Frank van der Struijk afwezig.

Lange serie FC Twente

Statistisch gezien moet Vitesse nog zien of het thuisduel met Twente tot een goed einde wordt gebracht. Al tien jaar wachten de geel-zwarten op een thuiszege tegen de Tukkers. Op 9 maart 2002 noteerde Vitesse zijn laatste zege (2-0), dankzij goals van Dejan Stefanovic en Gert Claessens. In de serie zonder thuisoverwinning hield Vitesse ook nimmer zijn doel schoon.

Twente hoopt de kater van de Europa League weg te spelen, na het 0-0 gelijkspel tegen Levante. Alle spelers die met pijntjes kampten zijn fit voor het duel in Arnhem: Rasmus Bengtsson, Luc Castaignos, Robbert Schilder, Edson Braafheid en Dmitry Bulykin zijn inzetbaar. Trainer Steve McClaren mist Leroy Fer, Andreas Bjelland en Nacer Chadli, die in de wedstrijd met Feyenoord (3-0) geblesseerd uitviel.

Overige statistieken

- Vitesse kent met 24 punten uit elf duels de beste seizoensstart sinds 2000/2001. De ploeg uit Arnhem stond toen na elf duels tweede in de eredivisie met 25 punten. Vitesse eindigde dat seizoen op de zesde plaats. - Wilfried Bony is topscorer in de eredivisie met twaalf treffers. Twee Vitesse-spelers scoorden ooit vaker in de eredivisie na elf duels. Nikos Machlas (1997/1998) en Pierre van Hooijdonk (1999/2000) stonden na de eerste elf duels op dertien treffers. Machlas werd dat seizoen topscorer met 34 goals, Van Hooijdonk eindigde op de tweede plaats met 25 treffers. - Ajax gaat zondag op bezoek bij PEC Zwolle. Met 18 punten kent Ajax de slechtste seizoensstart sinds 2005/2006, toen de Amsterdammers na elf speelrondes op 15 punten stonden (vier nederlagen en drie gelijke spelen). - Feyenoord is in de eredivisie al één jaar ongeslagen in de eigen Kuip; in die tijd werd er elf keer gewonnen en vier maal gelijk gespeeld. Feyenoord treft nu Roda JC in eigen huis. De laatste Rotterdamse thuisnederlaag was op 5 november 2011, toen werd met 1-0 verloren van NEC. De laatste reeks waarin Feyenoord meer thuisduels ongeslagen was, was tussen oktober 1995 en oktober 1997; toen bleef het 35 duels ongeslagen. - PSV krijgt in Eindhoven met sc Heerenveen te maken. PSV heeft de afgelopen elf thuisduels in de eredivisie gewonnen. In 2005 won PSV voor het laatst meer thuisduels op rij: achttien. Uit en thuis heeft PSV zes duels op rij gewonnen in de eredivisie. Dat kwam voor het laatst voor tussen oktober 2009 en januari 2010 toen PSV tien zeges op rij behaalde. - sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason heeft in zijn eerste negen eredivisieduels negen goals gemaakt. Hiermee is hij de eerste Heerenveen-schutter die zo snel op negen staat. Hij laat spitsen als Afonso Alves en Klaas-Jan Huntelaar achter zich; zij hadden respectievelijk elf en dertien duels nodig om aan hun eerste negen doelpunten te komen.

Programma speelronde 11

Vrijdag, 20:00 uur:NAC Breda - FC Groningen

Zaterdag, 18:45 uur:RKC Waalwijk - FC Utrecht

19:45 uur:ADO Den Haag - AZVVV-Venlo - Willem II

20:45 uur:NEC - Heracles Almelo

Zondag, 12:30 uur:Vitesse - FC Twente

14:30 uur:Feyenoord - Roda JC KerkradeAjax - PEC Zwolle

16:30 uur:PSV - sc Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl