Coalitie wil belasting verhogen

 »
  ANP

De VVD en de PvdA willen toch afzien van de beloofde belastingverlaging. Voor veel groepen gaan de belastingen juist omhoog. Die maatregel is bedoeld om de inkomensverschillen te verkleinen en komt in de plaats van de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie.

Binnen de VVD-achterban is er veel verzet tegen die inkomensafhankelijke zorgpremie, onder meer omdat die slecht uitpakt voor de middeninkomens en hogere inkomens. De komende dagen worden verschillende varianten doorgerekend.

Een van de opties is om het belastingtarief van 42 procent niet te verlagen, maar juist te verhogen. Ook de verlaging van het hoogste tarief van 52 naar 49 procent lijkt van de baan.

Belastingvoordeel

Verder wordt gekeken naar het belastingvoordeel voor werkenden, de arbeidskorting. De hogere inkomens zouden daarvoor niet meer in aanmerking komen.

Maandag krijgen de VVD en PvdA de doorrekening van de verschillende varianten. Premier Rutte hoopt "zo snel mogelijk" knopen door te kunnen hakken.

Deel deze pagina

Video

Dominique van der Heyde over de nieuwe kabinetsplannen

Na anderhalve week van grote verwarring en onrust, ligt het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie in de prullenbak. Dat was... bedoeld om te nivelleren; het is een grote wens van de PvdA om de inkomensverschillen te verkleinen. Om dat toch voor elkaar te krijgen, wordt er alsnog gesleuteld aan het belastingstelsel. Mensen met een hoger inkomen moeten meer betalen, mensen met een lager inkomen, minder.

Audio

  • Hans Andringa: belastingverlagingen gaan waarschijnlijk niet door Politiek verslaggever Hans Andringa is in Den Haag. Hij heeft nieuws over de mogelijke uitkomsten van de gesprekken tussen de PvdA... en de VVD.

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio