VVD en PvdA breken akkoord open

VVD en PvdA breken regeerakkoord open»
VVD en PvdA breken regeerakkoord open ANP

VVD en PvdA gaan het regeerakkoord openbreken. Er worden nu verschillende alternatieven doorgerekend voor het omstreden zorgplan. Het is de bedoeling om na het weekeinde een besluit te nemen.

Welke alternatieven er op tafel liggen, is niet bekend. Een serieuze optie zou zijn het volledig schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Nivellering zou dan volledig moeten worden geregeld via de inkomensbelasting.

Mandaat

De VVD- en de PvdA-fractie zijn vanmiddag door hun eigen fractievoorzitter bijgepraat. Zijlstra en Samsom zeiden na afloop dat ze eerst alle cijfers willen hebben, voordat ze de knoop doorhakken.

Volgens de twee fractieleiders wordt er gezocht naar oplossingen "binnen de kaders van het regeerakkoord" en is het belangrijk dat de pijlers van dat akkoord overeind blijven staan. Dat zijn: het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het verkleinen van de inkomensverschillen.

Samsom zei na afloop van het overleg in zijn fractie dat tussen de twee partijen de bereidheid is om elkaar te helpen. "We staan er samen voor, we willen het samen oplossen."

'Goede sfeer'

Vicepremier Asscher zei eerder vandaag dat het overleg tussen de twee partijen "in een goede sfeer" verloopt. Gisteravond was er Torentjesoverleg tussen premier Rutte, Asscher, minister Schippers van Volksgezondheid, Zijlstra, Samsom en staatssecretaris Weekers van Financiën.

Vanmorgen was de zorgpremie het belangrijkste agendapunt van de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte II. De bewindslieden wilden na afloop niets over het onderwerp kwijt. Minister Blok (VVD) zei wel dat hij zich de onrust in zijn partij aantrekt. "Ik voel me daar verantwoordelijk voor. De communicatie is niet goed gegaan."

Deel deze pagina

Video

Na afloop van de extra PvdA-fractievergadering over het schappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie zei... Samsom dat de partijen bereid zijn samen een oplossing te vinden.

 • Samsom: bereid elkaar te helpen

  Na afloop van de extra PvdA-fractievergadering over het schappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie zei... Samsom dat de partijen bereid zijn samen een oplossing te vinden.

 • VVD en PvdA breken het regeerakkoord open

  Voor de inkomensafhankelijke zorgpremie komt een alternatief, hebben de partijen afgesproken. De... fractievoorzitters van VVD en PvdA maakten dit bekend na uitgebreid overleg op het ministerie van premier Rutte.

 • Samsom: we zoeken naar oplossingen

  PvdA-leider Samsom zegt dat de twee coalitiepartijen in gesprek zijn om een oplossing te vinden voor de... afschaffing van de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. Na afloop van een gesprek op het ministerie van Algemene Zaken spreekt hij over een "constructief gesprek". Een groot aantal varianten wordt doorgerekend. Na het weekend wordt het overleg voortgezet.

 • Zijlstra: alternatieven worden doorgerekend

  VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft gezegd dat er nu verschillende alternatieven voor het omstreden... zorgplan worden doorgerekend. De VVD-fractie is nu bijeen om te worden bijgepraat over de plannen.

 • Asscher: overleg in goede sfeer

  Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, zei dat het overleg in goede sfeer plaats vindt. Na de... ministerraad heeft hij met premier Rutte, VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractievoorzitter Samsom gepraat over de alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie.

 • Dominique van der Heyde: sprake van openbreken regeerakkoord

  In Den Haag wordt rond het Binnenhof door VVD en PvdA nog steeds druk overlegd over de inkomensafhankelijke... zorgpremie. Duidelijk is dat het zorgplan wordt aangepast, maar hoe, dat is nog niet bekend. Ook tijdens de vergadering van het kabinet werd het omstreden zorgplan besproken. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde in Den Haag.

Video

 • video Zijlstra krijgt mandaat VVD-fractie VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft zijn fractie bijgepraat over het omstreden zorgplan van het... kabinet. Na afloop zei hij dat hij het mandaat heeft gekregen om met de PvdA verder te onderhandelen. Er worden nu alternatieven doorgerekend. Het is de bedoeling om maandag knopen door te hakken.
 • video Dominique van der Heyde: er worden diverse opties doorgerekend VVD en PvdA gaan het regeerakkoord openbreken. Er worden nu verschillende alternatieven doorgerekend voor het... omstreden zorgplan, zei VVD-fractieleider Zijlstra. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde.
 • video Zijlstra: alternatieven worden doorgerekend VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft gezegd dat er nu verschillende alternatieven voor het omstreden... zorgplan worden doorgerekend. De VVD-fractie is nu bijeen om te worden bijgepraat over de plannen.

Audio

 • Samsom: geen gemor, wel zorgen binnen PvdA-fractie De VVD en PvdA gaan het regeerakkoord openbreken en rekenen nu verschillende alternatieven door voor het omstreden zorgplan. Het is... niet bekend wat er precies op tafel ligt, maar nivellering zou ook mogelijk zijn via de inkomstenbelasting. Vanmiddag vergaderden de fracties van VVD en PvdA over deze opties. Bij de PvdA-fractie is Hans Andringa.
 • Rutte tegen pers: ik laat alle conclusies aan u Verslaggever Michiel Breedveld sprak met premier Rutte nadat hij het Torentje had verlaten.
 • Nijpels: Rutte en kabinet hebben juiste beslissing genomen Het regeerakkoord wordt opengebroken. VVD en PvdA kijken nu naar alternatieven voor het omstreden zorgpremieplan. Een gesprek met... oud-fractievoorzitter Ed Nijpels van de VVD.

Video en Audio

Meer video en audio