'Geen toeslag voor werk op zondag'

Veel supermarktmedewerkers krijgen nu een dubbel uurloon op zondag»
Veel supermarktmedewerkers krijgen nu een dubbel uurloon op zondag ANP

Vakcentrum Detailhandel wil niet meer dat supermarktmedewerkers extra loon krijgen als ze op zondag werken. De brancheorganisatie van zelfstandige supermarktondernemers vindt dat de zondag een gewone werkdag is.

"Werken op zondag is de normaalste zaak van de wereld geworden. Als het geen uitzondering meer is, dan moet je ervoor zorgen dat de cao aangepast wordt", zegt een woordvoerder van Vakcentrum Detailhandel.

In de supermarktcao is nu vastgelegd dat medewerkers een dubbel uurloon ontvangen op zondag. Om dat aan te passen wil het Vakcentrum graag praten met de vakbonden. De cao loopt komend voorjaar af.

'Onbespreekbaar'

Fedde Monsma van CNV Dienstenbond noemt het afschaffen van de zondagtoeslag "onbespreekbaar met een groot uitroepteken".

Monsma vindt het "voorbarig en ridicuul" dat de brancheorganisatie een cao-afspraak in het openbaar ter discussie stelt. CNV en FNV zijn niet bereid om hierover te onderhandelen.

Vakcentrale Detailhandel denkt dat het hier niet bij blijft: "Het houdt nooit op. Het gaat om een gezamenlijke overeenkomst die geldt voor werkgevers en werknemers. En ergens vind je elkaar."

Wachtlijsten

De brancheorganisatie meldt dat supermarkten wachtlijsten moeten opstellen van medewerkers die op zondag willen werken. Monsma van CNV zegt dat het vooral om hulpkrachten met een bijbaantje gaat. Hij verwacht dat de wachtlijsten snel korter worden als de regeling wegvalt. "Een belangrijke motivatie om op zondag te werken is geld. En als die motivatie wegvalt, dan zullen er veel mensen zijn die niet meer op zondag willen werken."

Monsma denkt dat dit voor grote problemen onder het personeel zal zorgen. Minder personeel wil op zondag werken, maar de winkel moet toch open. Dan neemt de druk om tegen je zin op zondag te werken toe, zo verwacht Monsma. Hij heeft van medewerkers gehoord dat ze moeilijk nee durven zeggen als ze zo'n een verzoek krijgen.

Vakcentrum Detailhandel deelt de angst van Monsma niet, omdat medewerkers niet verplicht kunnen worden om op zondag te werken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio