Welby nieuwe leider anglicanen

Bisschop Justin Welby is de nieuwe leider van de anglicaanse kerk»
Bisschop Justin Welby is de nieuwe leider van de anglicaanse kerk AFP

De anglicaanse kerk heeft een nieuwe geestelijk leider. Het is bisschop Justin Welby van Durham. Premier Cameron heeft dat bekendgemaakt.

Welby wordt door zijn benoeming de 105e aartsbisschop van Canterbury. Hij is de opvolger van aartsbisschop Rowan Williams, die volgende maand vertrekt na een ambtsperiode van bijna tien jaar.

Zakenman

De 56-jarige Welby werkte jarenlang in de oliesector, onder meer bij het Franse concern Elf Aquitaine en het Britse Oil PLC. In 1992 zegde hij het zakenleven vaarwel en werd priester. Een jaar geleden werd hij geïnstalleerd als bisschop van Durham, in het noordoosten van Engeland.

De uiteindelijke keuze voor een nieuwe aartsbisschop is gemaakt door premier Cameron en koningin Elizabeth, traditioneel het hoofd van de kerk. Zij moet de benoeming officieel nog goedkeuren.

Homohuwelijk

De nieuwe leider van de 77 miljoen anglicaanse gelovigen is voor het toelaten van vrouwelijke priesters en bisschoppen. Ten opzichte van het homohuwelijk heeft hij zich tot nu toe afwijzend opgesteld, "maar op dat punt zijn mijn gedachten in beweging", zei Welby in een eerste reactie.

Deel deze pagina

Video

Justin Welby nieuwe leider Anglicaanse kerk

De Anglicaanse kerk heeft een nieuwe leider: Justin Welby, nu nog bisschop van Durham, wordt de nieuwe aartsbisschop van... Canterbury. Hij volgt Rowan Williams op die er na tien jaar mee ophoudt. Op een persconferentie sneed de nieuwe leider meteen een paar omstreden onderwerpen aan.

Video en Audio

Meer video en audio