Friese voorouder oorzaak hartfalen

Het menselijk hart»
Het menselijk hart Wikimedia Commons

Een gen van een gezamenlijke Friese voorouder is de oorzaak van een genetische afwijking bij meer dan 10 procent van de mensen met een erfelijke hartspierziekte in Nederland. Dit heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een nieuw onderzoek aangetoond.

Bij meer dan honderd families in Nederland werd deze identieke erfelijke aanleg gevonden. De afwijking komt vooral in de noordelijke provincies en Noord-Holland voor.

Eeuwen geleden

Erfelijkheidsonderzoeker Paul van der Zwaag van het UMCG schat dat ongeveer 1 op de 1400 bewoners uit deze provincies de erfelijke aanleg heeft. Het is bijzonder dat de oorsprong van een genafwijking getraceerd kan worden naar één voorouder.

De voorouder naar wie dit gezamenlijke gen wordt herleid, leefde zes tot acht eeuwen geleden in het oosten van Friesland. De genafwijking kan uitmonden in verschillende vormen van hartspierziekte.

Het onderzoek maakt het opsporen van families met deze erfelijke aanleg een stuk gemakkelijker. Zodra de afwijking in het gen bij iemand is vastgesteld, krijgen de familieleden ook de mogelijkheid om zich te laten onderzoeken.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Gen speelt een rol in de calciumhuishouding in een cel' Een gen voor hartspierziekten is te herleiden tot een gezamenlijke Friese voorouder. Het Universitair Medisch Centrum Groningen... heeft bij meer dan honderd families in een Nederland een identieke erfelijke aanleg voor hartspierziekten ontdekt. Paul van der Zwaag is klinisch geneticus in opleiding aan het UMCG. Een gesprek.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio