Schrappen zorgplan serieuze optie

Minister Schippers voorafgaand aan de ministerraad»
Minister Schippers voorafgaand aan de ministerraad NOS

VVD en PvdA willen het omstreden plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie misschien helemaal schrappen en nivellering volledig via de inkomstenbelasting regelen.

Bronnen rond het kabinet melden aan de NOS dat dit een serieuze optie is, die vandaag ook bij de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte II op tafel lag.

Premier Rutte en vicepremier Asscher praten nu verder. Fractieleden van VVD en PvdA hebben te horen gekregen dat zij zich vanmiddag beschikbaar moeten houden.

'Nog in gesprek'

Minister Schippers van Volksgezondheid zei toen ze uit het overleg kwam, dat ze geen mededelingen kan doen over wat er is besproken. "We zijn nog in gesprek."

Henk Kamp, die al voor de vierde keer minister is, zei dat het een "heel gewone ministerraad" was met een "heel gewone agenda" en een "normale, goede sfeer".

Minister Blok zei dat hij zich de onrust in zijn partij aantrekt. "Ik voel me daar verantwoordelijk voor. De communicatie is niet goed gegaan."

Alternatieven

Het verkleinen van de inkomensverschillen is een belangrijk punt voor de PvdA. Binnen de VVD is er veel verzet tegen het plan om dat via de zorgpremies te doen.

Het is nog de vraag of de partijen er vandaag uitkomen. De betrokkenen willen zorgvuldigheid voor alles laten gaan en laten de verschillende alternatieven doorrekenen.
Deel deze pagina

Video

  • video Ministers: we zijn nog in gesprek over zorgplan De ministers wilden na de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte II niks zeggen over een mogelijke... aanpassing van het zorgplan. Minister Schippers van Volksgezondheid: "We zijn nog in gesprek." Henk Kamp, minister van Economische Zaken, zei dat het een "gewone ministerraad" was met een "heel gewone agenda" en een "normale, goede sfeer".
  • video Ron Fresen: schrappen zorgplan serieuze optie Het kabinet vergadert vandaag over het omstreden zorgplan en zoekt naar een uitweg voor de crisissfeer in de... VVD. Het beraad in het kabinet volgt op urenlang topoverleg gisteravond tussen de kopstukken van VVD en PvdA. Het zorgplan wordt aangepast, de vraag is nu vooral hoe. Politiek verslaggever Ron Fresen op het Binnenhof in Den Haag.

Audio

  • Michiel Breedveld: zorgpremieplan mogelijk van tafel De ministers in Den Haag zijn bezig met hun eerste wekelijkse beraad. Belangrijkste onderwerp is de inkomensafhankelijke... zorgpremie. Verslaggever Michiel Breedveld staat bij de uitgang.
  • Michiel Breedveld: zorgvuldigheid gaat voor alles De ministers hebben hun wekelijkse beraad afgesloten. Belangrijkste onderwerp was de inkomensafhankelijke zorgpremie. Michiel... Breedveld vertelt.

Video en Audio

Meer video en audio