Iran beschiet Amerikaanse drone

Een Amerikaanse drone»
Een Amerikaanse drone AFP

Iraanse gevechtsvliegtuigen hebben vorige week donderdag een Amerikaans onbemand vliegtuig beschoten, maar hun doel gemist. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. De drone voerde volgens de Amerikanen boven de Perzische Golf op 16 zeemijl uit de Iraanse kust een verkenningsvlucht uit.

Twee toestellen van het type SU-25 onderschepten de drone, zegt een woordvoerder van het Pentagon, en schoten verschillende keren. Het is de eerste keer dat Iran een Amerikaanse drone heeft beschoten.

Protest

De Amerikanen hebben een formeel protest ingediend bij Iran over het incident. Het toestel vloog niet in het Iraanse luchtruim, zegt de VS.

Het Witte Huis, minister van Defensie Panetta en leden van het Congres werden meteen op de hoogte gesteld van de gebeurtenis. De VS zegt door te gaan met verkenningsvluchten in het gebied.

Het kan zijn dat Iran alleen waarschuwingsschoten heeft willen lossen. Volgens deskundigen had Iran het toestel gemakkelijk kunnen neerhalen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Spanning in Hongkong neemt toe Video Hongkong gaat een spannende nacht tegemoet. De demonstranten, die echt vrije verkiezingen willen,...30 sep 2014, 2105 keer afgespeeld
  • » "De Mol betaalde nooit aan afpersers" Video De familie De Mol, bekend van tv-successen in binnen- en buitenland, wordt afgeperst en bedreigd....30 sep 2014, 5722 keer afgespeeld
  • » Passage-proces: waar gaat het over? Video Het Passage-proces is de grote rechtszaak in Amsterdam tegen criminelen, die betrokken zouden zijn...30 sep 2014, 471 keer afgespeeld

Meer video en audio