Hanzelijn vooral richting Randstad

Op 9 december wordt de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle in gebruik genomen»
Op 9 december wordt de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle in gebruik genomen Chriszwolle / Flickr - Creative Commons 2.0 by-nc

De nieuwe Hanzelijn die volgende maand wordt geopend, zal vooral gebruikt worden voor reizen van en naar Amsterdam. Dat is de uitkomst van een enquête van ProRail onder inwoners van de regio's Amsterdam, Zwolle en Flevoland.

Op 9 december wordt de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle in gebruik genomen. Naar verwachting zullen dagelijks 32.000 mensen de lijn gebruiken.

Uit de file

De meeste nieuwe reizigers gaan nu nog met de bus. Zij zijn blij dat ze niet meer in de file hoeven te staan, al gaan ze er niet van uit dat de files voorbij zullen zijn. De meeste mensen die met de auto reizen, zullen dat blijven doen.

De nieuwe verbinding betekent een kortere reistijd van de Randstad naar Noord-Nederland. Ook moet de lijn drukke spoorwegknooppunten als Amersfoort en Utrecht ontlasten.

Nieuwe stations

Voor de Hanzelijn zijn nieuwe stations gebouwd in Dronten en Kampen. Op 6 december wordt de lijn geopend door koningin Beatrix, met de koninklijke trein.

Deel deze pagina

Video

Hanzelijn: een treinrit Lelystad-Zwolle

De nieuwe Hanzelijn die volgende maand wordt geopend, zal vooral gebruikt worden voor reizen van en naar Amsterdam. Dat is de... uitkomst van een enquête van ProRail onder inwoners van de regio's Amsterdam, Zwolle en Flevoland. Vandaag mocht de pers alvast een ritje maken op het nieuwe traject tussen Lelystad en Zwolle.

Audio

  • Waarom komt er geen kiosk op station Dronten? Station Dronten is ontworpen door architect Tjerk van de Lune. Hij vertelt aan verslaggever Maino Remmers wat het station bijzonder... maakt.
  • 'De Hanzelijn ligt erbij als een biljartlaken' Verslaggever Maino Remmers in gesprek met machinist Wiebe Boontje. Hij heeft al meerdere keren over de nieuwe Hanzelijn gereden.
  • 'Zes op de tien is positief over de Hanzelijn' Verslaggever Maino Remmers hoort van Jouke Schaafsma van ProRail of omwonenden van de nieuwe Hanzelijn positief zijn over de... treinverbinding.
  • 'De Hanzelijn is sneller, maar wordt ook duurder' Binnenkort zal de Hanzelijn geopend worden. Vanuit Dronten ben je dan met de trein een stuk sneller in Zwolle, zo hoort... verslaggever Maino Remmers.
  • Dronten telt af tot opening station Verslaggever Maino Remmers is vanochtend in Dronten, waar men wacht op de opening van het station, dat aan de Hanzelijn komt te... liggen.

Video en Audio

Meer video en audio