Grote actie tegen schijnhuwelijken

Marechaussee doet inval in een Rotterdamse flatwoning.»
Marechaussee doet inval in een Rotterdamse flatwoning. Ilan Sluis / NOS

Bij een grote actie tegen schijnhuwelijken heeft de marechaussee de afgelopen week 23 Nederlanders van Antilliaanse afkomst opgepakt. De verdachten reisden vaak naar Groot-Brittannië en trouwden daar met Nigerianen. De Nigerianen konden zo een verblijfsstatus in Groot-Brittannië krijgen.

In Groot-Brittannië werden 81 mensen opgepakt in dezelfde zaak. Het was de Britse politie opgevallen dat een grote groep Nigerianen met Nederlanders van Antilliaanse afkomst trouwde. Tegelijkertijd zag de marechaussee in Nederland een groep Antillianen regelmatig naar Groot-Brittannië reizen.

Gehuurde trouwkleding

Een Britse agent beschrijft hoe het er bij die schijnhuwelijken in Groot-Britannië aan toe ging. "Ze gingen naar de kerk met gehuurde trouwkleding. Soms hingen de kaartjes er nog aan. Met plastic trouwringen werd het huwelijk bezegeld en buiten ging de trouwjurk snel weer uit", vertelt Mark d'Souza van de UK Border Agency.

De Nigerianen die via een schijnhuwelijk een verblijfsstatus kregen in Groot-Brittannië konden vervolgens gemakkelijk gebruik maken van sociale voorzieningen. "Dat is een misdrijf tegen de staat. In het geval van de groep Britse Nigerianen gaat het om miljoenen euro's", zegt expert mensensmokkel Ten Kate van het Landelijke Parket.

De actie tegen de schijnhuwelijken in Groot-Brittannië is nog niet voorbij. De marechaussee heeft nog ongeveer 17 verdachten op het oog.

Deel deze pagina

Video

  • video Tientallen arrestaties vanwege nephuwelijken Afgelopen dagen zijn zo'n dertig Antillianen in Nederland opgepakt vanwege mensensmokkel. Ze sloten een... nephuwelijk met Nigerianen in Engeland die daardoor recht kregen op een verblijfsvergunning en een uitkering.
  • video Marechaussee: schijnhuwelijk is een strafbaar feit De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week 23 Nederlandse Antillianen opgepakt wegens het op grote... schaal sluiten van schijnhuwelijken met Nigerianen in Groot-Brittannië. Een interview met Landelijk officier mensensmokkel en mensenhandel Warner ten Kate.

Audio

  • 'Het gaat hier niet om echte liefde' Afgelopen week was er een grote actie tegen Nederlanders van Antilliaanse afkomst die een schijnhuwelijk sloten met Britse... Nigerianen. De marechaussee hield 23 verdachten aan. Landelijk officier van justitie mensenhandel en mensensmokkel Warner ten Kate legt uit wat er achter deze ogenschijnlijk kleine misdrijven zit.

Video en Audio

Meer video en audio