Stankblokkade Wijster opgeheven

Met ongeveer 40 mensen werd de toegangspoort van het bedrijf geblokkeerd»
Met ongeveer 40 mensen werd de toegangspoort van het bedrijf geblokkeerd NOS

In Wijster hebben actievoerende bewoners hun blokkade bij slachtafvalverwerker Noblesse Proteins opgeheven. Omwonenden van de fabriek in Drenthe hadden de toegangspoort van de fabriek gebarricadeerd omdat ze de stank beu zijn.

De actie werd afgeblazen nadat burgemeester Broertjes van Midden-Drenthe een geuronderzoek had aangekondigd.

Snuffelpalen

Op vijf plekken in de buurt komen volgende week snuffelpalen te staan die drie maanden lang geurafwijkingen registreren.

De burgemeester heeft de fabriek vier weken de tijd gegeven om het stankprobleem op te lossen. Als dat niet lukt wordt per week een dwangsom opgelegd van 50.000 euro tot een maximum van 200.000 euro.

Installatie

Volgens directeur Visser van Noblesse Proteins wordt de stank veroorzaakt door een installatie waar veren van pluimvee worden verbrand.

Die installatie gaat volgende week dicht, om uit te zoeken of dat helpt. Visser beloofde dat de verenlijn helemaal wordt gesloten als de stank over vier weken niet weg is.

Deel deze pagina

Video

Bedrijf in Wijster geblokkeerd vanwege stank

In Wijster in Drenthe hebben omwonenden met tractoren en karren een bedrijf geblokkeerd dat slachtafval verwerkt. Ze zijn de stank... van het bedrijf Noblesse Proteins beu.

Audio

  • Gemeente plaatst 'snuffelpalen' tegen stankoverlast De blokkade van een slachtafvalbedrijf in Wijster is beëindigd. Sinds gisteravond hielden omwonenden iedereen tegen, omdat ze veel... last hebben van de stank van het bedrijf. Het ruikt er in de omgeving naar rottende kadavers.Albert Zantinge is een van de omwonenden.
  • Burgemeester: over vier weken moet de stank weg zijn De inwoners van Wijster en Drijber zijn het zat: het stinkt in de Drentse dorpen naar rottende kadavers, afkomstig van... slachtafvalverwerker Noblesse Proteins. Burgemeester Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe, waar Wijster onder valt, geeft een reactie.
  • Drenten zijn kadaverstank zat Het stinkt, en flink ook, in het Drentse Wijster en Drijber, naar rottende kadavers. De stank komt van slachtafvalverwerker... Noblesse Proteins. Ongeveer zestig bewoners van de dorpen waren de stank zo beu, dat ze besloten de toegangsweg naar het bedrijf te blokkeren. Hiermee willen ze het bedrijf en de gemeente Midden-Drenthe duidelijk maken dat er nu echt iets moet gebeuren aan de stankoverlast. Colette van Nunen was bij de slachtafvalverwerker in Wijster.

Video en Audio

Meer video en audio