NOS NieuwsAangepast

Twee vinkjes? App-bericht afgeleverd, aldus rechter

Wat is de juridische status van een WhatsApp-bericht? Een voorzieningenrechter in Groningen heeft daar, voor zover bekend, voor het eerst uitspraak over gedaan. Als er naast het bericht twee vinkjes zijn geplaatst dan kan "zonder meer worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd", aldus de rechter in het gepubliceerde vonnis.

De rechtbank deed de uitspraak in een recent arbeidsconflict. Een intercedente van een uitzendbureau kreeg ruzie. Boos baande ze een half uur voor het einde van haar werkdag het kantoor uit. "Dit werk is niks voor mij. Ik wil dit ook niet meer en stop ermee. Ik heb er geen zin meer in. Ik heb het hier gezien en ga weg", zei ze daarbij tegen haar werkgever. Die deed de volgende dag een brief op de post waarin het "zelf genomen ontslag" werd bevestigd. Maar ho, dat was niet de bedoeling, aldus de intercedente. Echt ontslag nemen wilde ze niet. De volgende ochtend meldde ze zich ziek. Per WhatsApp.

Strenge regels

In Nederland zijn er strenge regels als het gaat om ontslagname. Zeker als iemand in een emotioneel moment roept dat hij of zij vertrekt moet de werkgever nagaan of die persoon dat wel echt meent. Op Z24 blogt advocaat Sander Schouten daarover: "Volgens vaste jurisprudentie bij ontslagname door een werknemer moet er sprake zijn van een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring van de werknemer waaruit blijkt dat deze de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wenst."

Het uitzendbureau had uit het WhatsApp-berichtje moeten afleiden dat de intercedente niet echt ontslag wilde nemen, aldus de rechter. Het uitzendbureau verdedigde zich door te stellen dat het bericht nooit is ontvangen, maar daar nam de rechter geen genoegen mee. Er stonden tenslotte twee vinkjes naast het bericht. Succesvol afgeleverd dus.

Overigens stelt WhatsApp zelf in de FAQ dat het niet betekent dat het bericht ook daadwerkelijk is gelezen als er twee vinkjes zijn. Maar dat maakt voor de rechter niet uit. In de uitspraak staat dat het bedrijf op geen enkele andere manier heeft aangetoond dat het bericht niet is ontvangen.

Het uitzendbureau moet de werknemer nu gewoon haar loon en vakantiegeld betalen, tot de dag dat het contract op rechtsgeldige manier eindigt. Wel vraagt de rechter zich hardop af of " deze wijze van communicatie de geëigende weg is voor een ziekmelding".

Door: Lex

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl