'Hypotheekregels moeten uitgesteld'

 »
  bw14 / Flickr / CC / by-nc-nd

De invoering van nieuwe regels voor hypotheken moet worden uitgesteld. Dat vinden Vereniging Eigen Huis, het Verbond van Verzekeraars en de NVM.

Zij vrezen dat de gevolgen voor de woningmarkt en met name voor starters rampzalig zullen zijn. Ze hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Iemand die vanaf 1 januari 2013 een hypotheek afsluit, gaat over de hele looptijd tienduizenden euro's meer belasting betalen. Vanaf die datum krijgen starters of overstappers alleen nog maar een hypotheek waarin ze verplicht de hele lening in dertig jaar aflossen. Deze nieuwe groep krijgt veel minder aftrek en is dus veel duurder uit.

De organisaties vrezen dat door deze scherpe hypotheekregels de verkoop van huizen helemaal stopt en pleiten daarom voor uitstel van de invoering.

Ongelijke behandeling

Ron Bavelaar van de Hypotheekshop bevestigt dat de verschillen fors zijn. "Dat scheelt voor een starter ongeveer 20 procent en dat loopt op tot wel 60 procent."

Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis noemt de gevolgen "desastreus", met name voor de starters. "Die worden extra op achterstand gezet en kunnen minder makkelijk een huis kopen. Door de stapeling van maatregelen die per 1 januari 2013 ingaan, ontstaat een giftige cocktail voor de woningmarkt."

Het Verbond van Verzekeraars vreest dat de huidige plannen "verstrekkende gevolgen" zullen hebben voor starters. Daarnaast leidt het plan tot een ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande huizenbezitters. "Hier staan geen wezenlijke voordelen voor de woningmarkt of de rijksbegroting tegenover", zegt het Verbond in de brief aan de Tweede Kamer.

Spaarhypotheek

Het nieuwe kabinet handhaaft de regels uit het vijfpartijenakkoord en wil dat vanaf 1 januari de hypotheek volledig annuïtair wordt afgelost.

Op verzoek van de NOS heeft het Verbond van Verzekeraars een berekening gemaakt van de kosten voor starters die een huis willen kopen van 150.000 euro. Het stel in het voorbeeld heeft samen een inkomen van 40.000 euro. In de berekening wordt een spaarhypotheek (in de huidige situatie, in 2012) vergeleken met de hypotheek die in de nieuwe situatie (2013) alleen nog maar kan worden afgesloten. In het nieuwe systeem krijgt deze starter veel minder aftrek. In de dertig jaar loopt dat op tot zeker 34.000 euro. Daarnaast moet er veel meer premie betaald worden. Bij hogere hypotheken loopt dat verschil nog verder op.

Deel deze pagina

Video

  • video Huizenkopers vanaf volgend jaar duurder uit Als u van plan bent een huis te kopen, kunt u dat beter dit jaar nog doen. Want als u volgend jaar een huis... koopt gaat u tienduizenden euro's meer belasting betalen. Dat komt door de versobering van de hypotheekrenteaftrek die op 1 januari ingaat.
  • video 'Huizenmarkt loopt vast' De makelaars, de verzekeraars en de bond van huiseigenaren vrezen dat de huizenmarkt volledig vastloopt.

Audio

  • 'Nieuwe hypotheken moet verplicht worden afgelost' Iemand die vanaf 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit gaat tienduizenden euro's meer belasting betalen. Vanaf 1 januari krijgen... starters of overstappers alleen nog maar een hypotheek waarin ze verplicht aflossen in 30 jaar. Uit berekeningen van de NOS blijkt dat deze nieuwe groep veel minder aftrek krijgt en dus over een periode van 30 jaar veel duurder uit is. Een gesprek met Gert-Jan Dennekamp van de economieredactie.
  • 'Starters krijgen straks nog minder mogelijkheden' Op 1 januari veranderen de regels voor hypotheken. Iemand die vanaf die datum een nieuwe hypotheek afsluit gaat tienduizenden... euro's meer belasting betalen. Het kabinet wil dat er alleen nog maar hypotheken worden afgesloten waarbij huiskopers de hypotheek aflossen in dertig jaar. Starters krijgen daardoor veel minder aftrek. Een gesprek met professor Edwin Heithuis, hoogleraar fiscale economie aan de universiteit van Amsterdam

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 897 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 287 keer afgespeeld

Meer video en audio