ECB komt met nieuwe eurobiljetten

De beeltenis van de Griekse mythologische prinses Europa als hologram op de nieuwe euro-biljetten»
De beeltenis van de Griekse mythologische prinses Europa als hologram op de nieuwe euro-biljetten ECB

Er komen nieuwe eurobiljetten. Dat heeft president Draghi van de Europese Centrale Bank bekendgemaakt. Hoe de biljetten eruit gaan zien, is nog geheim.

Wel is al duidelijk dat de beeltenis van de Griekse mythologische prinses Europa op de bankbiljetten zal prijken. Het nieuwe geld zal geleidelijk de huidige bankbiljetten vervangen.

Betaalmiddel

Op de nieuwe biljetten komen ook drie nieuwe echtheidskenmerken, beveiligingen die vervalsingen moeten tegengaan. Op 10 januari wordt het eerste nieuwe vijfeurobiljet gepresenteerd.

Volgend jaar mei zullen de eerste bankbiljetten in roulatie komen. De oude biljetten werden ruim tien jaar geleden ingevoerd. Die biljetten blijven nog een tijd geldig, maar zullen uiteindelijk niet meer als betaalmiddel gebruikt mogen worden. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk, maar dat zal volgens de ECB tijdig bekend worden gemaakt.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Bankbiljetten aanpassen voordat ze te makkelijk na te maken zijn' Er komen nieuwe eurobiljetten. Na ruim tien jaar zijn de briefjes met de bekende bruggen erop uit de gratie. Hoe de nieuwe... biljetten eruit komen te zien, is voorlopig nog even geheim. Erik van der Kam is conservator bij het Geldmuseum en weet alles van bankbiljetten.
  • 'Spijkenisse schrijft geschiedenis met euro-bruggen' U kent ze wel, de afbeeldingen van bruggen op de eurobiljetten. Nog even zult u ze in de portemonnee hebben, want vanaf volgend... jaar gaan ze verdwijnen. Dan verschijnen er nieuwe eurobiljetten met nieuwe tekeningen. Helemaal weg gaan ze niet, want in Spijkenisse zijn die bruggen in het echt nagebouwd. Vijf zijn er al af, twee moeten nog. Verantwoordelijk wethouder is Gert-Jan 't Hart.

Video en Audio

Meer video en audio