NOS NieuwsAangepast

Weer bewoonbare planeet ontdekt

Een team van Britse en Duitse wetenschappers heeft een nieuwe planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waar leven zou kunnen voorkomen. Volgens de onderzoekers lijkt HD40307g niet alleen op de aarde, maar kent de planeet ook net als de onze een dag- en nachtritme.

De planeet heeft zeven keer de massa van de aarde en draait om een oude dwergster (HD40307), 44 lichtjaar van de aarde vandaan. De wetenschappers zien geen reden waarom er niet een aards klimaat zou heersen.

Goudlokje

De afgelopen jaren werden al zeker zes andere bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel gevonden die op de juiste afstand van hun ster staan om een aards klimaat mogelijk te maken. Dat 'leefbare' gebied wordt ook wel de Goldilocks Zone genoemd.

Bij de ster HD40307 waren al eerder planeten ontdekt, maar nog niet in de Goldilocks Zone. "Net zoals Goudlokje haar pap niet te warm of te koud wilde maar precies goed, ligt deze planeet in een vergelijkbare baan als de aarde, wat de kans op leven groter maakt", aldus astronoom Hugh Jones.

Gliese 581g

Zo werd ruim twee jaar geleden Gliese 581g ontdekt, een planeet die wat betreft afmeting en massa nog meer overeenkomt met de aarde. Dat hemellichaam kent echter geen dag- en nachtritme. Een kant van de planeet is voortdurend in het duister gehuld.

De astronomen deden hun ontdekking met de HARPS Spectrograaf van het Europese observatorium La Silla in Chili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl