NOS VoetbalAangepast

Zege noodzaak voor PSV en Twente

PSV en FC Twente proberen donderdagavond in de Europa League hun Europese overwinteringskansen in stand te houden. De Eindhovenaren moeten in de Zweedse vrieskou zien af te rekenen met AIK Solna, terwijl de Tukkers in een nat Enschede met Levante te maken krijgen.

Getooid met muts en handschoenen werkten de PSV'ers woensdag de afsluitende training in het stadion van AIK af. Trainer Dick Advocaat was absoluut niet te spreken over de staat van het veld. "Als je in zo'n competitie meedoet, moet je wel zorgen dat de velden goed zijn", doceerde de Hagenaar tegenover PSV.TV. "Ze (AIK Solna, red.) hebben een nieuw stadion, waar Zweden volgende week tegen Engeland speelt. Waarom spelen wij daar niet?"

Geen risico met Strootman

Advocaat mist in Solna - een voorstad van Stockholm - zijn complete middenveld. Naast de eerder weggevallen Ola Toivonen en aanvoerder Mark van Bommel, kampt ook Kevin Strootman met pijntjes. De international heeft rugklachten. "Volgens de medische is het niet verantwoord om Kevin twee keer te laten vliegen en een wedstrijd te laten spelen. We nemen geen risico's", aldus de coach, die ook geen beroep op Jeremain Lens kan doen. De aanvaller heeft een lichte schouderblessure.

AIK Solna - dat in Eindhoven een 1-1 gelijkspel afdwong - eindigde dit seizoen in de Zweedse competitie op een vierde plaats, vier punten achter kampioen IF Elfsborg. Plaats van handeling in het Råsunda Stadion. De nationale ploeg van Zweden speelde hier zijn laatste officiële wedstrijd in oktober 2012, toen Toivonen Zweden tegen Nederland naar het EK 2012 schoot (3-2).

Twente moet winnen

Voor FC Twente zijn de belangen nog groter. Bij een overwinning voor Levante is de ploeg van Steve McClaren nagenoeg afgeschreven voor een vervolg in de Europa League. "We zullen het beter moeten doen in de komende drie duels om door te gaan in Europa. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de spelers, het team en de club dat we doorgaan in Europa", klonk het clichématige voorwoord van McClaren in aanloop naar de wedstrijd.

Twente leek in het uitduel met de Spanjaarden voor een goed resultaat te zorgen. Maar scheidsrechterlijke dwalingen - onder meer een fraai doelpunt van Dusan Tadic werd afgekeurd - en defensief geschutter bezorgden Twente een 3-0 nederlaag. "Het is een ploeg die compact speelt en fouten van de tegenstander genadeloos afstraft. Dat hebben zij in het eerste duel tegen ons ook laten zien. We moeten rekening houden met de gevaarlijke omschakeling van Levante."

De bescheiden Spaanse club weet wat er op het spel staat. "We zijn ook verplicht aan de 24 meegereisde supporters uit Valencia om morgen goed voetbal te spelen en een resultaat te behalen", aldus coach Juan Ignacio Martinez van Levante. De ploeg uit de sinaasappelstad staat momenteel zesde in de Primera División.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl