NOS NieuwsAangepast

'Zware dopinggevallen niet gepakt'

Het ontbreekt de Nederlandse dopingautoriteit aan capaciteit en opsporingsmiddelen om zware dopinggevallen op te sporen. In Trouw pleit directeur Herman Ram daarom voor meer samenwerking met opsporingsdiensten.

"Op dit moment kunnen we de zwaarste dopingovertreders niet te pakken krijgen en de minder zware wel. Dat kan niet de opzet zijn", zegt Ram in de krant. "Het echt georganiseerde gebruik kunnen wij op dit moment niet boven tafel kunnen krijgen."

"Daarvoor hebben we meer middelen nodig dan we nu in handen hebben", stelt Ram. "Dat heeft met geld te maken, maar ook met bevoegdheden. Om verder te komen is de toegang tot andere overheidsinformatie noodzakelijk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan politie, justitie, douane en de fiod."

Vermoedens

Ram zegt dat hij in het verleden sterke vermoedens over dopinggebruik van topsporters niet kon bewijzen.

"We hebben een aantal malen pakjes in handen gehad, die een heel directe link hadden met een sporter. Die sporters hebben we niet kunnen vervolgen omdat we het moesten loslaten. Wij hebben geen enkel recht om iets in beslag te nemen."

In het interview weigerde Ram te zeggen over welke sporters hij het had, maar volgens hem waren het "volgens de definitie van NOC-NSF topsporters".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl