NOS NieuwsAangepast

Nijmeijer aan het woord op Cuba

Tanja Nijmeijer heeft op Cuba voor het eerst het woord genomen tijdens een persconferentie. Samen met drie andere FARC-leden sprak ze over de aanstaande vredesonderhandelingen met de Colombiaanse overheid.

"We zijn vol verwachting van dit nieuwe vredesproces", zei Nijmeijer. "Wij zullen tot het uiterste gaan om tot vrede te komen."

"Vrede draait voor ons om brood. Vrede draait om onderwijs, om grond. En uiteindelijk draait vrede om sociale gerechtigheid."

Vredesonderhandelingen

Nijmeijer kwam maandag aan op Cuba, waar vanaf 15 november wordt gesproken over de jarenlange guerrillaoorlog. Beide teams zullen eerst over de voorwaarden praten waaronder de onderhandelingen worden opgezet.

De FARC voert al ruim 50 jaar strijd tegen de Colombiaanse overheid. Meerdere keren werd er gesproken over vrede, maar altijd zonder resultaat.

Omdat de rebellengroep de afgelopen jaren aan kracht inboette, is er nu hoop dat de partijen wel tot een akkoord kunnen komen.

Familie

De familie van Nijmeijer zei vandaag kort met haar te hebben gesproken. Haar ouders spraken dinsdagavond enkele minuten met haar.

Nijmeijer (34) verbleef 10 jaar in de Colombiaanse jungle en had die tijd nauwelijks contact met haar familie. Wel bracht haar moeder in 2005 een bezoek aan haar.

De familie heeft eerder al gezegd naar Cuba te willen afreizen als een ontmoeting met hun dochter daar mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl