ICC: 'geen amnestie in Libië'

Libië moet geen amnestie verlenen aan mensen die oorlogsmisdaden pleegden tijdens de revolutie vorig jaar, aan welke zijde de plegers ook stonden. Dat heeft aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag gezegd tijdens haar eerste presentatie voor de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Bensouda moeten de tegenstanders van het bewind van Kadhafi en zijn aanhangers gelijk worden behandeld. Ze wees daarbij op een onlangs in Libië aangenomen wet waarin de mogelijkheid van amnestie wordt genoemd.

De aanklager zei verder dat het Internationaal Strafhof nog onderzoekt of de zoon van Kadhafi, Saif al-Islam, in Den Haag of in Libië moet worden berecht. De uitkomst van dit onderzoek 'zal op termijn' naar buiten worden gebracht.

Eerste aandacht

De Libische VN-ambassadeur Dabbashi heeft tegen de Veiligheidsraad gezegd dat Tripoli geen zaken verwaarloost, maar dat de eerste aandacht uitgaat naar het berechten van aanhangers van het Kadhafi-regime.

Libië is geen lid van het ICC, maar de Veiligheidsraad heeft het gewelddadige neerslaan van de demonstranten door Kadhafi vorig jaar aanhangig gemaakt bij het hof. Daarom is Libië verplicht mee te werken.

De nieuwe Libische regering wordt morgen geïnstalleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl