NOS NieuwsAangepast

Geweld bij protesten in Athene

In Athene is het tot botsingen gekomen tussen de Griekse oproerpolitie en betogers tegen de bezuinigingen. De politie zette traangas in en, voor het eerst in jaren, ook waterkanonnen.

Zo'n 80.000 mensen demonstreerden voor het parlementsgebouw tegen het bezuinigingspakket van de regering, waarover vanavond wordt gestemd. De politie greep in toen betogers met vuurwerk en stenen gooiden. De politie hield tientallen demonstranten aan. Minstens vier betogers raakten gewond.

Verwacht wordt dat het parlement het bezuinigingspakket van premier Samaras met een kleine meerderheid aanneemt. In het gebouw was er ook rumoer toen personeel van het parlement uit protest tegen minder loon korte tijd het werk neerlegde.

Molotovcocktails

Pieter van der Wielen, onder meer presentator van het radioprogramma Met het oog op morgen, stond op het plein toen dat werd schoongeveegd. Hij vertelt dat er veel traangas is afgevuurd, maar dat betogers ook met molotovcocktails hebben gegooid.

Volgens Van der Wielen zijn de mensen zo boos dat ze, zodra ze met traangas zijn verjaagd, weer terugkeren. Ze schreeuwen 'Weg met de politie' en 'Dood aan de politie en aan het kapitalisme'.

Mede door de harde regen is het plein rond acht uur vanavond leeggelopen, zegt Van der Wielen. De politie hergroepeert zich, in afwachting van nieuwe protestacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl