NOS NieuwsAangepast

Homohuwelijk in Spanje blijft

Het homohuwelijk in Spanje is niet in strijd met de grondwet. Dat heeft het constitutionele hof in Madrid gisteravond bepaald.

Sinds 7 jaar is het voor Spaanse homoparen mogelijk om te trouwen. De socialistische regering van premier Zapatero keurde in 2005 een wet hierover goed. Spanje behoorde tot één van de eerste landen waar het mogelijk was voor homoparen om te trouwen.

Tegenstanders

De centrum-rechtse Partido Popular was fel tegen de wet. Ook een groep conservatieve rechters begon een campagne om de wet ongegrond te laten verklaren. Het homohuwelijk zou in strijd zijn met de grondwet. Nu de Partido Popular weer aan de macht is, probeerde de regering van premier Rajoy van het homohuwelijk af te komen.

Het hof oordeelde dat het huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse niet verboden is. De grondwet geeft geen aanleiding het homohuwelijk te verbieden.

Feest

Honderden homoseksuelen gingen na de uitspraak de straat op om het nieuws te vieren. Op het centrale plein in Madrid, Puerta del Sol, feliciteerden ze elkaar en droegen ze vlaggen en spandoeken.

Jaarlijks trouwen er zo'n 3000 à 4000 homoparen in Spanje. Sinds de inwerkingtreding van de wet zijn er zo'n 22.000 stellen getrouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl