NOS NieuwsAangepast

Britten aan tafel met oppositie Syrië

Een Britse delegatie gaat rechtstreeks met het Syrische gewapende verzet in gesprek, zo meldt Downing Street.

De Britse premier Cameron heeft tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten zijn afschuw uitgesproken over de "weerzinwekkende misdaden" die de troepen van de Syrische president Assad begaan tegen de bevolking.

Wapens

De Britse onderhandelaars willen de verdeelde Syrische oppositie onder druk zetten om zich te verenigen. De gesprekken vinden plaats in Jordanië en Turkije.

De Britse regering benadrukt dat er geen wapens geleverd worden aan de rebellen. Ook worden er geen militaire adviseurs gestuurd. Wel verhoogt Londen de humanitaire hulp aan de Syrische vluchtelingen.

Vluchtelingenkamp

Premier Cameron bezocht als eerste westerse leider een kamp met 30.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië. Hij zei dat hij na zijn terugkeer in Londen direct met de herkozen Amerikaanse president Obama gaat bellen over de crisis in Syrië.

De beëindiging van die strijd moet een prioriteit zijn voor Groot-Brittannië en de VS, zei Cameron.

Assad

Verder verklaarde de Britse premier dat president Assad zich voor de rechter moet verantwoorden voor zijn misdaden. Maar Cameron riep ook de Syrische oppositie op om de mensenrechten te respecteren.

Eerder kwamen de rebellen in opspraak vanwege het mishandelen en executeren van regeringssoldaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl