NOS NieuwsAangepast

Obama wint redelijk ruim

De presidentsverkiezingen waren lang spannend, maar de zittende president Obama heeft uiteindelijk met een redelijk ruime marge gewonnen. Om te worden gekozen zijn 270 kiesmannen nodig. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar in de voorspellingen van de grote Amerikaanse tv-zenders staat Barack Obama op 303 kiesmannen en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney op 206.

Florida (29 kiesmannen) is de enige staat, waarvoor de zenders nog geen winnaar durven aanwijzen. In veel van de zogeheten swing states waar de kandidaten elkaar niet veel ontliepen haalde Obama de meerderheid, al was die vaak maar klein.

Tegenstrever

Obama won onder meer in de belangrijke staten Ohio, Virginia, Nevada, Iowa, Colorado, New Hampshire en Pennsylvania.

President Obama heeft niet alleen meer kiesmannen achter zich gekregen dan Romney, maar landelijk gezien ook de meeste kiezers, de zogeheten 'popular vote'. Door het Amerikaanse kiessysteem is het mogelijk dat een kandidaat minder stemmen krijgt dan zijn tegenstrever, maar meer kiesmannen.

Met ruim 90 procent van de stemmen heeft Obama iets meer dan 57 miljoen stemmen, en Romney 55,3 miljoen.

Minder stemmen

In het verleden is een aantal presidentskandidaten gekozen terwijl ze minder stemmen kregen dan hun tegenstrever. George Bush was in 2000 de laatste. Al Gore kreeg toen landelijk gezien meer stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl