NOS NieuwsAangepast

Obama: we zijn één familie

President Obama heeft alle Amerikanen opgeroepen om samen te werken aan een eensgezind land met gelijke kansen voor iedereen. Hij sprak zijn uitzinnige aanhang toe in het Democratische hoofdkwartier in Chicago.

Obama verscheen in het gezelschap van zijn vrouw Michelle en zijn dochters op het podium. "Dankzij jullie kunnen we de geest van vrede en hoop vasthouden. Wij zijn één Amerikaanse familie," zo begon hij zijn toespraak.

Iedereen heeft zijn stem laten horen, vervolgde Obama. Hij erkende dat Romney en hij "hard hadden gevochten"in de campagne, "maar dat is alleen omdat we van dit land houden." Obama complimenteerde Romney met zijn campagne en zijn betrokkenheid en zei met hem te willen samenwerken.

Trots en dankbaar

Obama zei zeer trots te zijn op zijn vrouw en kinderen, maar voegde er met een glimlach aan toe dat er geen tweede hond in het Witte Huis komt.

De president betoonde zich dankbaar voor alle steun die hij in de campagne heeft gekregen. Hij bestreed dat het alleen een strijd tussen ego's was, maar vroeg aandacht voor alle kleinschalige activiteiten om "iedere Amerikaan dezelfde kansen te bieden".

Obama zei zich te willen inspannen voor een veilig, tolerant en zelfverzekerd land waar iedereen een waardig leven kan leiden.

Politieke strijd

De president voorspelde dat er opnieuw politieke strijd gevoerd zal moeten worden maar zei erop te rekenen dat de Republikeinen uiteindelijk met hem willen samenwerken. Obama krijgt opnieuw te maken met een verdeeld Congres, waarin de Republikeinen de lakens blijven uitdelen in het Huis van Afgevaardigden. De Democraten konden hun greep op de Senaat gemakkelijk vasthouden.

Obama wachtte de uitslag af in een hotel nabij het Democratische hoofdkwartier in zijn thuisstad Chicago. Nadat de grote Amerikaanse televisiezenders hem hadden uitgeroepen tot winnaar, twitterde Obama al "Four more years" en "Jullie hebben dit mogelijk gemaakt".

Een half uur voor zijn speech was Obama gebeld door zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney die hem feliciteerde met zijn zege. Volgens een aanwezige in de hotelsuite belde Obama onmiddellijk daarna met zijn rechterhand in de laatste weken van de campagne, oud-president Bill Clinton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl