NOS NieuwsAangepast

Romney erkent verlies

Mitt Romney, de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft in een toespraak tot zijn aanhangers in Massachusetts zijn verlies erkend. Romney verscheen kort na middernacht Amerikaanse tijd nadat hij zijn rivaal Obama telefonisch had gefeliciteerd met diens overwinning.

Romney wenste de Obama's veel succes bij het aangaan van de "grote uitdagingen" waar de VS voor staan. De Republikeinse oud-senator bedankte ook zijn gezin, medewerkers en achterban voor hun steun tijdens de campagne.

Bidden

Romney benadrukte dat het land nu gebaat is bij eensgezindheid. Republikeinen en Democraten moeten zich laten leiden door wat de bevolking van hen vraagt, niet door politieke belangen, zei hij.

Romney besloot dat hij zou bidden voor de Obama's nu zij nog vier jaar in het Witte Huis blijven.

Onderzoek

Het duurde enige tijd voordat Romney zijn nederlaag publiekelijk erkende. Zijn medewerkers wilden de verkiezingsuitslag in de staat Ohio, waar Obama een overwinning boekte, nog eens onder de loep nemen.

De voorlopige uitslagen laten een duidelijke Democratische overwinning zien. Obama heeft zich tot dusver kunnen verzekeren van de steun van 303 kiesmannen, terwijl Romney 206 kiesmannen achter zich kreeg.

Romney liet bij de start van de verkiezingsavond nog weten dat hij slechts één toespraak op zak had, de overwinningsspeech.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl