NOS NieuwsAangepast

Abortus nekt Republikeinen

De Republikeinse senaatskandidaten Richard Mourdock en Todd Akin zijn onhandige opmerkingen over zwangerschap na verkrachting niet te boven gekomen. De Democraat Joe Donnelly komt nu voor de staat Indiana in het Amerikaanse hogerhuis en de Democraat Claire McCaskill voor Missouri.

Mourdock zei in een interview dat een zwangerschap na een verkrachting de wil van God is. "Ook al begint het leven door iets verschrikkelijks als een verkrachting, het is wat God voor ogen heeft", zei Mourdock tijdens een debat in zijn thuisstaat Indiana. Dat was voor hem de reden om tegen abortus te zijn.

Eerder dit jaar had Mourdock, die gelieerd is aan de Tea Party, verrassend oudgediende Dick Lugar weten te verslaan in de Republikeinse voorverkiezingen. Lugar had al zes keer de senaatsverkiezingen in Indiana gewonnen.

'Echte verkrachting'

Ook in de senaatsrace voor de staat Missouri speelde abortus een hoofdrol. Daar zei Akin in een interview dat vrouwen "bij een echte verkrachting" afweermechanismen hebben die een zwangerschap kunnen voorkomen.

De opmerking leidde tot felle kritiek van artsen, vrouwenorganisaties en zelfs Republikeinse partijgenoten. Mitt Romney riep Akin op uit de race te stappen, maar hij bleef, hoewel McCaskill een enorme voorsprong in de peilingen nam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl