NOS NieuwsAangepast

'De rij begint hier'

Door Simone Tukker, bureau Washington

De meeste mensen hier op straat lopen inmiddels rond met een 'I voted'-sticker op hun jas. Het stemmen is ook hier in de Amerikaanse hoofdstad vol aan de gang. Zo is de West Public Library omgetoverd tot stembureau, maar hier geen urenlange wachtrij of overspannen medewerkers.

Op de grond ligt zelfs een poster met de tekst "De rij begint hier". Maar er is helemaal geen rij.

Verbazingwekkend rustig

Zo nu en dan komen er wat mensen naar buiten die net hun stem hebben uitgebracht. Vrijwel iedereen is verbaasd dat het zo rustig is.;

"Het ging zo ongelofelijk snel. Ik ben blij dat ik heb gewacht tot de middag want ik hoorde dat het hier vanochtend veel drukker was. Nu moet ik opschieten, want mijn lunchpauze is bijna voorbij", zegt Laura Reed. "Ik hoop echt dat Obama vanavond gaat winnen", roept ze nog vlug na.

Dat de race nog lang niet is gelopen, realiseren ook de meeste kiezers zich hier. "Ik heb echt geen flauw idee wie er vanavond gaat winnen, want het zit zo dicht op elkaar."

Op wie ze heeft gestemd wil Sandy niet vertellen. "Dat doe ik uit principe niet, maar ik kan je wel vertellen dat het dezelfde persoon is als vier jaar geleden."

Democratisch D.C.

Net zoals Sandy stemmen de meeste mensen hier op Obama. Het District of Columbia stemt, vrijwel zonder uitzondering, altijd democratisch. Ian Barrows vinkte ook Obama's naam aan op het stembiljet. "Het was geen moeilijke keuze, ik hoefde er eigenlijk niet eens over na te denken. Ik heb, net als vier jaar geleden, op Obama gestemd. Ik vertrouw hem."

Toch loopt er even later ook een oudere dame naar buiten die op Mitt Romney heeft gestemd. "Ik weet zeker dat Obama hier gaat winnen, want dat is namelijk altijd zo. Maar als ik naar de rest van het land kijk gaat het nog heel spannend worden. Zelf heb ik voor Romney gestemd, en ik hoop echt dat hij vanavond gaat winnen."

Toch wil ze haar naam liever niet zeggen. "We zijn nu eenmaal in D.C.", zegt ze met een knipoog.

'Gut feeling'

Waar de meeste stemmers blij zijn dat ze hun stem hebben uitgebracht en weer verder kunnen met waar ze mee bezig waren, maken de 21-jarige Reema en Alya nog even een foto voor het stembureau. Het is een bijzondere dag voor ze.

"We stemmen allebei voor de allereerste keer vandaag. Vier jaar geleden waren we nog net 17, maar ik kan nu echt niet wachten om te stemmen", vertelt Reema.

Haar vriendin Alya is wat minder enthousiast: "Vanochtend besloot ik toch maar uit bed te komen om te gaan stemmen. Ik kies voor Obama. Het is gewoon een 'gut feeling', ik weet niet zo goed waarom."

De inwoners van Washington D.C. hebben nog tot 21.00 uur vanavond lokale tijd om net zoals Alya hun bed uit te komen en te gaan stemmen, daarna sluiten de stembureaus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl