NOS NieuwsAangepast

'Half-vijf-fraude' neemt toe

De rechtbank in Assen heeft vanmiddag vier verdachten veroordeeld voor oplichting en fraude. Ze bestelden autowerkplaatsgereedschappen, autobanden, verfproducten, hout en andere bouwmaterialen. Dat deden ze bij bedrijven in Nederland en België. De goederen werden nooit betaald en meteen doorverkocht.

De manier van oplichten door deze groep criminelen wordt half-vijf-fraude genoemd omdat ze tegen sluitingstijd bij bedrijven "aantrekkelijke spoedbestellingen doen die een ondernemer in deze crisistijd eigenlijk niet kan laten lopen", vertelt directeur Fleur van Eck van Fraudehelpdesk.nl. Vanwege de tijdsdruk doen ondernemers geen gedegen onderzoek naar de opdrachtgever. Vaak nemen ze genoegen met een e-mailtje waarin staat dat het geld is overgemaakt.

De rechtbank heeft vandaag twee fraudeurs veroordeeld tot een jaar celstraf. De andere twee hebben een taakstraf gekregen van 180 uur.

Fraudehelpdesk werkt in opdracht van het ministerie van justitie aan bewustwording van deze vorm van oplichting. In een jaar tijd heeft Fraudehelpdesk al meer dan 45 meldingen gekregen van half-vijf-fraude. Directeur Van Eck pleit voor duidelijke wetgeving en voor meer geld voor haar organisatie om bedrijven gericht voorlichting te geven over deze vorm van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl