NOS NieuwsAangepast

Verlofaanvraag Samir A. bekeken

Staatssecretaris Teeven moet opnieuw kijken naar een verlofaanvraag van Samir A..

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) was zijn afwijzing van de aanvraag onterecht.

Samir A., die is veroordeeld tot negen jaar cel voor het voorbereiden van een terroristische aanslag, wil zijn studie bedrijfskunde afmaken.

Onderzoek

Het literatuuronderzoek dat voor zijn afstudeerscriptie nodig is, kan hij alleen doen in een minder strenge gevangenis. Maar voordat hij naar zo'n gevangenis kan worden overgeplaatst, moet hij eerst met goed gevolg op verlof zijn geweest.

Teeven wees A.'s aanvraag af mede op aanraden van het Openbaar Ministerie. Een van de argumenten was dat hij op een lijst staat van gevangenen die vluchtgevaarlijk of een risico voor de maatschappij zijn.

Media-aandacht

A. zegt dat hij alleen op die lijst is gekomen vanwege de grote media-aandacht voor zijn zaak. Bovendien helpt een verlof hem om zich voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving, zegt hij. Zijn celstraf zit er in principe in september op, al kwam het Openbaar Ministerie onlangs met een nieuwe terrorismeverdenking tegen A..

De RSJ vindt de argumenten van A. zwaarder wegen dan die van Teeven en vernietigt diens beslissing. Binnen twee weken moet de staatssecretaris een nieuwe beslissing nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl