NOS NieuwsAangepast

Kamer wil opheldering koopkracht

VVD en PvdA steunen het verzoek van de oppositie aan het kabinet om de gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord voor de koopkracht op een rij te zetten. SP-leider Roemer deed het verzoek in de Tweede Kamer namens de hele oppositie en VVD en PvdA lieten weten dat ze zich er niet tegen verzetten. Volgens de oppositie is er zo veel onduidelijkheid dat het kabinet met een nadere uitwerking moet komen.

Koopkracht

De oppositie wil de effecten op de koopkracht weten voor 14 verschillende inkomensgroepen. Verder willen de partijen een extra berekening door het Nibud. Dat heeft al laten weten het onderzoek in een paar dagen te kunnen doen, maar het instituut heeft dan wel meer gegevens nodig van het kabinet.

Debat

De brief van het kabinet over de koopkrachteffecten moet voor morgenmiddag bij de Kamer zijn. De Kamer bepaalt ook morgen of er genoeg informatie is om donderdag het debat over de regeringsverklaring te houden. Misschien wordt dat debat uitgesteld tot volgende week. VVD en PvdA hebben een voorkeur voor donderdag, maar VVD-fractievoorzitter Zijlstra beloofde dat hij morgen een verzoek om uitstel zal steunen, als de oppositie vindt dat er nog niet genoeg informatie is.

ChristenUnie en SGP benadrukten allebei dat het niet te lang moet duren voor het nieuwe kabinet zich aan de Kamer presenteert. Kamervoorzitter Van Miltenburg sloot zich daarbij aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl