Oppositie bespreekt koopkracht

Oppositie wil weten wat plannen voor koopkracht betekenen»
Oppositie wil weten wat plannen voor koopkracht betekenen ANP

De oppositiepartijen PVV, SP, CDA en D66 bespreken vanochtend hoe ze verder omgaan met de discussie over de koopkracht. Al dagen is er commotie over de gevolgen voor de koopkracht van de maatregelen in het regeerakkoord. Het gaat daarbij tot nu toe vooral over de effecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Gisteren eiste de oppositie duidelijkheid over de koopkracht. Als de partijen niet uiterlijk morgen helderheid hebben, heeft het volgens hen geen zin om donderdag het Kamerdebat over de regeringsverklaring te houden. Premier Rutte zei gisteren dat middeninkomens er de komende kabinetsperiode minder dan 4 procent op achteruit gaan en mensen die meer dan 100.000 euro verdienen, gemiddeld maximaal vier.

'Blamage'

PVV, SP, CDA en D66 vinden de effecten nog steeds onduidelijk. PVV-leider Wilders herhaalde vanochtend dat hij concrete voorbeelden wil, geen globale berekeningen. Volgens hem is het een blamage als het kabinet niet weet dat sommige groepen er honderden euro's per maand op achteruit gaan. Hij vindt dat het kabinet er omheen draait.

Ook volgens SP-leider Roemer wil iedereen weten waar hij aan toe is. "Het kabinet strooit met beleidsuitgangspunten en we willen weten wat het betekent voor doelgroepen". CDA-leider Buma en D66-voorman Pechtold lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Deel deze pagina

Video

  • video Ferry Mingelen: Kamer wil onafhankelijk onderzoek Uit nieuwe koopkrachtcijfers van het kabinet blijkt dat één op de zes huishoudens meer dan 5 procent per... jaar gaat inleveren. Een onverwachte tegenvaller voor veel Nederlanders. Opnieuw cijfers waardoor de onrust in het land alleen maar groter wordt. De Tweede Kamer heeft nu om onafhankelijke berekeningen gevraagd. Politiek verslaggever Ferry Mingelen in Den Haag.
  • video Oppositie wil duidelijkheid over koopkrachtcijfers De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ,Nibud, gaat... uitrekenen wat de gevolgen van het regeerakkoord zijn voor de koopkracht. Ook hebben de partijen gezamenlijk - een reeks vragen aan het kabinet gesteld over de koopkracht.
  • video Wilders wil duidelijkheid over koopkracht Wat PVV-leider Wilders betreft gaat het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie meteen van tafel.... Volgens hem leidt het tot het "kapot nivelleren van hardwerkend Nederland". De PVV overlegt vanmorgen met SP, CDA en D66. De vier partijen willen nog voor donderdag koopkrachtcijfers van het kabinet. Zo niet, dan heeft het debat over de regeringsverklaring wat hen betreft geen zin. "Ik wil weten wat dit betekent voor de portemonnee."

Audio

  • Oppositie gezamenlijk tegen zorgplannen Rutte 2 Het rumoer over de koopkracht is in politiek Den Haag nog niet geluwd. Van links tot rechts lopen de partijen te hoop tegen de... nivellerende effecten van de plannen van het nieuwe kabinet, Rutte 2. Verslaggever Wilco Boom.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio