Poetin ontslaat defensieminister

De Russische president Poetin heeft zijn minister van Defensie Anatoli Serdjoekov ontslagen. Het ministerie van Defensie is verwikkeld in een miljoenenschandaal rond de frauduleuze verkoop van onroerend goed.

Poetin heeft Sergej Sjojgoe als nieuwe minister aangesteld. Sjojgoe (57) werd eerder dit jaar verkozen tot gouverneur van de provincie Moskou. Daarvoor was hij jarenlang minister van Noodsituaties.

Officieel is Serdjoekov de laan uitgestuurd omdat hij onvoldoende woningen voor militair personeel heeft opgeleverd. Het ontslag komt echter na een megafraude bij Oboronservis. Dat is een agentschap van het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor veel onroerend goed van de strijdkrachten. Maar het is bijvoorbeeld ook de leverancier van kleding en voedsel. Volgens het Nationale Onderzoekscomité is er bij dat bedrijf voor ten minste 75 miljoen euro gefraudeerd.

Oboronservis werd geleid door Jevgenia Vasiljeva, die een luxe appartement bezit in een van de duurste straten van Moskou. De politie trof er bij haar arrestatie eind oktober onder meer een flinke verzameling juwelen aan, met een waarde van een paar miljoen euro. Volgens enkele Russische kranten was Serdjoekov ' toevallig' in het appartement aanwezig toen de politie binnenviel.

Andere media in Rusland voeren het slechte huwelijk van de minister aan als reden voor het ongebruikelijke ontslag. Zulke privéproblemen van ministers worden in Rusland niet op prijs gesteld, zeker niet als het familie van vertrouwelingen van Poetin aangaat. Serdjoekov is getrouwd met de dochter van Viktor Zoebkov, een oude kameraad van president Poetin en vicepremier van september 2007 tot mei 2008.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl