NOS NieuwsAangepast

Winstwaarschuwing bij SNS Reaal

Bank en verzekeraar SNS Reaal waarschuwt dat het lopende vierde kwartaal zal worden afgesloten met een verlies. De bank zal namelijk weer flink moeten afschrijven op vastgoed. Ook wordt er een last genomen voor de kosten van de reorganisatie bij SNS Bank en wordt tien miljoen euro opzij gezet voor de bankenbelasting.

De winst van bank en verzekeraar SNS Reaal is in het derde kwartaal gedaald met 33 procent naar 34 miljoen euro. Door de verslechtering op de Nederlandse vastgoedmarkt leed de vastgoedfinanciering een verlies van 99 miljoen euro. Ook moest er worden afgeschreven op slechte leningen.

In de verzekeringstak werd meer winst geboekt, zowel bij beleggingen, levensverzekeringen als schadeverzekeringen.

Herstructurering

SNS is door de enorme verliezen in de vastgoedfinanciering druk bezig met een strategische herstructurering en het versterken van de bank. Daarbij is ook de verkoop van hele bedrijfsonderdelen een optie. Eind dit jaar of begin volgend jaar hoopt SNS daarover duidelijkheid te kunnen geven.

Door de vastgoedproblemen en aflossing van schulden is de aan te houden kapitaalbuffer, de zogeheten core tier-1, met bijna 1 procent gezakt tot 8,8 procent. Dat is onder de strenge minimumvereiste van 9 procent die banken tegenwoordig moeten aanhouden. Bij de laatste kapitaalbuffertest van de Europese Banken Associatie (EBA) scoorde SNS nog een voldoende.

Eind september stond er minder spaargeld bij de bank dan eind juni. Spaargeld is een belangrijke financieringsbron voor de bank waarmee geld wordt aangetrokken en leningen en hypotheken worden verstrekt.

SNS kreeg in 2008 staatssteun maar heeft door de vastgoedproblemen, de strengere kapitaaleisen en de zwakke economie geen geld om die af te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl