NOS NieuwsAangepast

Obama sluit strijd emotioneel af

Met een emotionele speech in Iowa heeft president Obama zijn verkiezingscampagne afgesloten. In Iowa begon vier jaar geleden zijn opmars, toen hij daar de caucus bij de Democraten won. In zijn laatste toespraak zei hij dat de kiezers in Iowa een beweging op gang hielpen die zich verspreidde over de hele natie. Nu is volgens hem de kans het af te maken.

Meer dan 20.000 mensen waren in de kou bij Obama's slottoespraak aanwezig. Obama leek emotioneel te worden toen hij eraan herinnerde dat het zijn laatste campagnetoespraak ooit was. Zijn stem brak en hij leek te vechten tegen zijn tranen toen hij zei dat de reis nog niet ten einde is en de strijd voor verandering doorgaat. Het publiek scandeerde daarna "Four more years".

Samenwerken

Obama's uitdager Mitt Romney sprak in New Hampshire. Voor een dolenthousiaste menigte beloofde hij dat "morgen een betere toekomst begint". Volgens Romney zou nog vier jaar Obama niets nieuws brengen, omdat hij niet kan samenwerken met het Congres.

Vandaag op de verkiezingsdag zelf zal de Republikein in nog tenminste twee staten campagne voeren: in Pennsylvania en in de cruciale swing state Ohio.

Laatste moment

In de laatste peiling van Reuters/Ipsos heeft Obama een voorsprong van 4 procentpunten in Ohio. Obama staat daar volgens de peiling op 50 procent, Romney op 46 procent. Bij andere onderzoeksbureaus leidt Obama ook in Ohio, maar daar is zijn voorsprong gemiddeld zo'n 2 punten.

Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal rekent Romney op de "slapende reus", Republikeinse kiezers die laat naar de stembus gaan en hem op het laatste moment toch de overwinning bezorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl