NOS NieuwsAangepast

'Via huren nog meer nivellering'

Het huurbeleid van het kabinet-Rutte II leidt tot nog meer nivellering, meldt het Financieele Dagblad. Door afspraken in het regeerakkoord gaat de huur van goedkope woningen volgens de krant omlaag. Woningcorporaties met veel van dit soort woningen dreigen hierdoor in financiële problemen te komen.

In het regeerakkoord staat dat de maximumhuur in de sociale woonsector maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde mag zijn. Dit zou betekenen dat de huren vooral in krimpgebieden, zoals Noordoost-Groningen, Limburg en Zeeland, en in de regio Den Haag en Rotterdam omlaag moeten.

In de krant wordt het voorbeeld genoemd van corporatie Weller Wonen in Heerlen, waarvan bij 87 procent van de woningen de huur aan het plafond zit of te hoog is. Corporatie Havensteder in Rotterdam zou eenderde van zijn huren moeten verlagen.

Landelijk zou van 10 procent van alle huurwoningen de huur te hoog zijn.

Verhuurdersheffing

De huurverlaging komt voor de corporaties die het betreft boven op een extra verhuurdersheffing die het nieuwe kabinet wil opleggen. Het kabinet-Rutte I wilde de corporaties al voor 800 miljoen euro belasten. Het nieuwe kabinet wil dit nog eens verhogen met een bedrag dat oploopt van 485 miljoen euro in 2014 tot 1,2 miljard euro in 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl