NOS NieuwsAangepast

Militanten doden wachters S-Arabië

Militanten met banden met al-Qaida hebben bij een aanval op een grenspost in Saudi-Arabië twee grenswachten doodgeschoten. De militanten, die de grens over wilden steken naar Jemen, konden kort daarna worden opgepakt.

Volgens de Saudische autoriteiten vielen tien Saudiërs en een Jemeniet de grenspost in de provincie Najran aan. Op basis van hun identiteitspapieren concludeert Saudi-Arabië dat de militanten eerder een gevangenisstraf hadden uitgezeten voor terreuractiviteiten.

Belangrijke rol

Saudi-Arabië speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van al-Qaida op het Arabische schiereiland. De afgelopen jaren zijn duizenden terreurverdachten opgepakt in het land. Een aantal van hen speelt na vrijlating weer een sleutelrol binnen de regionale tak van al-Qaida en is actief in Jemen.

Het Jemenitische leger vecht in het zuiden van het land al maanden tegen al-Qaida. Daarbij wordt het geholpen door Amerikaanse onbemande vliegtuigjes.

Ten tijde van president Saleh slaagde al-Qaida erin grote delen van Zuid-Jemen in handen te krijgen. Sinds Salehs vertrek, in februari, is het leger bezig met een groot offensief waardoor de militanten terrein verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl