Kabinet-Rutte II beëdigd

De ministersploeg en koningin Beatrix op het bordes»
De ministersploeg en koningin Beatrix op het bordes ANP

Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet Rutte beëdigd. Op verzoek van de Tweede Kamer gebeurde dat voor het eerst in het openbaar. De plechtigheid was live te volgen via televisie, radio en internet.

In het nieuwe kabinet zitten zeven ministers van de VVD en zes van de PvdA. VVD'er Rutte is net als de afgelopen twee jaar premier, PvdA'er Asscher is de vicepremier.

De staatssecretarissen worden aan het begin van de middag beëdigd. De PvdA levert vier staatssecretarissen, de VVD drie. Later vandaag dragen de vertrekkende bewindslieden hun portefeuille over aan hun opvolger en de eerste vergadering van het nieuwe kabinet is aan het eind van de middag.

De formatie heeft 54 dagen geduurd, dat is korter dan gemiddeld.

De koningin heeft ook de vertrekkende ministers en staatssecretarissen ontslag verleend. Zoals gebruikelijk gebeurde dat op "de meest eervolle wijze".

Deel deze pagina

Video

Audio

  • 'Plechtigheid bleef bestaan ondanks de camera' De nieuwe ministers van het kabinet-Rutte II zijn beëdigd op Paleis Huis ten Bosch. Ten overstaan van de koningin legden acht... bewindspersonen de eed of de belofte af. Voor het eerst konden we allemaal meekijken en luisteren. Politiek verslaggever Margreeth Boer vertelt.
  • Ministers van kabinet-Rutte II beëdigd Koningin Beatrix heeft de ministers van het tweede kabinet-Rutte beëdigd.

Video en Audio

Meer video en audio