NOS NieuwsAangepast

Nieuwe fraudegevallen Stapel

Het aantal fraudegevallen waarbij oud-hoogleraar Diederik Stapel was betrokken, is opnieuw gestegen. De commissie-Noort, die Stapels publicaties bekijkt toen hij aan de Rijksuniversiteit Groningen werkte, is elf nieuwe fraudegevallen tegengekomen.

In negen artikelen en twee proefschriften is gesjoemeld met gegevens, ontdekte de commissie. Die heeft nu 46 stukken onderzocht, waarbij in 21 gevallen fraude is aangetoond. Daarbij horen alle zeven onderzochte proefschriften. In drie andere gevallen vermoedt de commissie fraude.

Twee andere commissies gaan de publicaties na van de voormalige hoogleraar sociale psychologie in zijn Amsterdamse en Tilburgse periode. Die hebben geen nieuwe fraudegevallen aangetoond.

Fraudezaak

In een eerder stadium stelde de commissie-Levelt in Tilburg vast dat grootschalig en langdurig gefraudeerd was, waardoor jonge onderzoekers "ten diepste" getroffen waren. Ze kregen door Stapel 'besmette' gegevens aangeleverd.

De fraudezaak kwam vorig jaar september aan het licht. Het eindrapport van de drie commissies wordt eind deze maand verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl