NOS NieuwsAangepast

Eerste verkiezingsrel in Florida

Kiezers in het district Orange County in de Amerikaanse staat Florida mogen toch vandaag nog hun stem uitbrengen voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft een rechter geoordeeld.

Gisteren was officieel de laatste dag dat mensen vervroegd mochten stemmen in 'swing state' Florida, maar veel mensen slaagden daar niet in omdat er lange rijen voor de stemlokalen stonden.

Democraten gingen daarom in verschillende kiesdistricten naar de rechter om ervoor te zorgen dat de stembureaus ook vandaag geopend zouden zijn. In Orange County heeft de rechter dat nu toegestaan. In andere districten is nog geen besluit genomen.

Felle strijd

Er wordt traditiegetrouw fel om Florida gestreden, omdat het een staat is waar zowel de Republikeinen als de Democraten een kans hebben om te winnen. 29 van de 538 kiesmannen worden vergeven in deze relatief grote staat. Mitt Romney en Barack Obama staan beiden op 46 procent in de laatste Reuters/Ipsos-peiling in Florida.

Het parlement van Florida, dat een Republikeinse meerderheid heeft, nam vorig jaar een wet aan die het aantal dagen dat er vervroegd gestemd kan worden terugbrengt van veertien naar acht.

In die wet staat ook dat er niet meer gestemd mag worden op de zondag voorafgaand aan de presidentsverkiezingen. Zondag is juist de dag dat veel zwarten traditioneel hun stem uitbrengen, nadat zij naar de kerk zijn gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl