NOS NieuwsAangepast

Eindsprint verkiezingen VS ingezet

President Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney hebben hun eindsprint ingezet voor de presidentsverkiezingen van 6 november. De twee kandidaten reizen de twee dagen die nog resten door zo veel mogelijk zogenoemde swing states - staten waar het nog beide kanten op kan. Vandaag bezoekt zowel Romney als Obama vier staten.

Zowel de Republikeinen als de Democraten voorspellen een zege voor hun eigen kandidaat, maar landelijke peilingen laten zien dat de uitslag zeker nog niet vastligt. In de laatste peiling van NBC en The Wall Street Journal staat Obama op 48 procent van de stemmen van de waarschijnlijke kiezers, Romney krijgt 47 procent. De foutmarge is 2,5 procentpunt.

Thuisstad Chicago

In veel peilingen die gehouden zijn in de swing states ligt Obama ook licht voor. Afgelopen nacht sliep de president voorlopig voor het laatst in het Witte Huis. De komende dagen reist hij het land door en de verkiezingsdag zelf zal Obama doorbrengen in zijn thuisstad Chicago. Hij zal pas terugkeren in Washington na dinsdag.

De campagne van Obama is nu vooral gericht op het mobiliseren van Democraten om te gaan stemmen. Daar denken ze meer winst mee te kunnen halen dan met het overtuigen van het kleine aantal onbesliste kiezers.

In zijn toespraken benadrukt de zittende president dat hij er wil zijn voor de gewone man. "De mensen die bovenaan de piramide staan in dit land hebben niet nog een voorvechter nodig in Washington. Zij hebben lobbyisten. De mensen die een vertegenwoordiger nodig hebben, zijn de mensen wier brieven ik elke dag lees", zei Obama bij een bijeenkomst in Ohio.

Politieke midden

Mitt Romney richt zich de laatste weken juist meer en meer op het politieke midden. Hij benadrukt dat hij in zijn tijd als gouverneur van Massachusetts goed samenwerkte met Democraten. In het begin van zijn campagne beschreef Romney zichzelf nog als "behoorlijk conservatief".

Romney bezocht vandaag Pennsylvania, een staat die de laatste zes presidentsverkiezingen naar de Democraten ging. Net als Obama doet Romney het op de verkiezingsdag rustig aan. De Republikein zal die dag doorbrengen in Boston, Massachusetts, waar het hoofdkwartier van zijn campagne is.

Van tevoren hebben meer dan 27 miljoen Amerikanen al gestemd in 34 staten waar het vervroegde stemmen mogelijk is. Dat is een aanzienlijk aantal. In 2008 brachten in totaal 130 miljoen Amerikanen hun stem uit bij de presidentsverkiezingen.

Lees ook: Liveblog Amerika Kiest 2012

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl