NOS NieuwsAangepast

'Rebellen Syrië veroveren olieveld'

Syrische rebellen zeggen dat ze in het oosten van het land een olieveld hebben veroverd. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is het de eerste keer dat rebellen een olieveld in handen hebben gekregen.

Het veld bij de grens met Irak werd beveiligd door het Syrische leger. De opstandelingen zouden 3 dagen hebben gestreden om het olieveld te veroveren. Daarbij zouden tientallen militairen zijn gedood of gevangen zijn genomen.

Volgens de opstandelingen voorzag het veld tanks van het regime van president Assad van olie. "Ons doel was om dat te stoppen", zegt een van de rebellen. Volgens hem is het olieveld tijdens de gevechten beschadigd. Het is onduidelijk of dat komt door beschietingen of door een sabotage-actie van het leger.

Olieboycot

Olie was een van de voornaamste bronnen van inkomsten voor het Syrische regime. Voordat de VS en veel Europese landen een olieboycot instelden, exporteerde Syrië 150.000 vaten per dag. In 2010 verdiende het land bijna 3,5 miljard euro aan de verkoop van olie aan Europese landen.

Eerder vandaag vielen er gewonden bij een aanslag in de Syrische hoofdstad Damascus. Er ontplofte een bom bij een hotel dat vaak door diplomaten wordt gebruikt. In de buurt van het hotel is ook een club van officieren en een pand van de partij van president Assad. Volgens de Syrische staatstelevisie zaten "terroristen" achter de aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl