NOS NieuwsAangepast

Fusie gemeenten eerder duurder

Fusies van gemeenten leveren geen geld op. Sterker, na een fusie gaan gemeenten juist meer geld uitgeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het nieuwe kabinet wil gemeenten samenvoegen. In een debat in de Tweede Kamer vorige week zei premier Rutte dat dit "forse besparingen" zal opleveren.

Maar uit de zogenoemde herindelingen van de afgelopen tien jaar blijkt dat, zonder uitzondering, nieuwe gemeenten meer kosten dan de gemeenten waar ze uit voortkomen.

Structureel hoog niveau

"Voorafgaand aan de fusie geven gemeenten meer geld uit om aanpassingen te doen", zegt onderzoeker Maarten Allers. "Daarna gaan de uitgaven weer naar een normaal niveau, maar na een paar jaar komen de uitgaven structureel op een hoog niveau terecht."

In de periode dat het onderzoek liep, van 2001 tot 2012, zijn 197 gemeenten heringedeeld. Zij werden omgevormd tot 75 nieuwe gemeenten. De gemiddelde gemeente heeft in Nederland nu 40.000 inwoners. 95 procent van alle gemeenten heeft nu minder dan 100.000 inwoners en zou volgens het regeerakkoord van Rutte II moeten fuseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl