NOS NieuwsAangepast

Buma: geen steun voor zorgpremie

Het CDA zal het nieuwe kabinet niet aan een meerderheid helpen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Ik steun niets dat leidt tot minder werk en niet tot betere zorg", zei fractievoorzitter Van Haersma Buma in het tv-programma Buitenhof.

Buma zei dat hij ook wel goede dingen ziet in het regeerakkoord, zoals de open houding naar Europa. Maar de hogere zorgpremies voor de middeninkomens zal hij niet steunen. "Dit is zo funest, dat systeem moet gewoon anders", waarschuwde Buma.

Vooral in de Eerste Kamer is een meerderheid voor de inkomensafhankelijke zorgpremie nog lang niet zeker. Ook de VVD-fractie in de senaat heeft veel kritiek.

Minder banen

Buma wees er op dat door de hogere zorgpremies werken minder loont. Dat kost volgens hem 130.000 banen.

SP-leider Roemer, ook te gast in Buitenhof, is minder negatief over het voorstel dat de inkomensverschillen moet verkleinen. Roemer wil wel dat het plafond, dat bij een inkomen van 70.000 euro ligt, verdwijnt. Als dat gebeurt, leidt dat volgens hem tot lagere premies voor iedereen.

Roemer zei dat door alle commotie rond de zorgpremie allerlei andere bezuinigingsplannen van Rutte II naar de achtergrond zijn verdwenen. Als voorbeeld noemde hij de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl