NOS NieuwsAangepast

Vliegverbod voor Chinese duiven

In Peking zijn de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd in verband met de machtsoverdracht die volgende week plaatsvindt binnen de communistische partij, die al meer dan 60 jaar regeert. Dat leidt tot enkele extreme maatregelen.

De Chinese autoriteiten zijn bang dat dissidenten en activisten zullen proberen de aandacht te vestigen op misstanden in het land. Daarom zijn allerlei middelen waarmee ze dat zouden kunnen doen geblokkeerd, verboden of uit de handel gehaald.

Huisarrest

Zo hebben postduiven in Peking huisarrest, zijn op afstand bestuurbare speelgoedvliegtuigjes en -helikopters uit speelgoedwinkels verwijderd en zijn messen en puntenslijpers uit de schappen gehaald.

Taxichauffeurs hebben de hendels waarmee de ramen worden opengedraaid uit hun taxi's moeten weghalen. De autoriteiten zijn bang dat passagiers pamfletten uit de ramen zullen gooien. Ook stadsbussen moeten hun ramen gesloten houden.

Pingpongballen

Verder moeten taxichauffeurs extra alert zijn op passagiers die pingpongballen bij zich hebben. Daarop kunnen namelijk kleine reactionaire boodschappen worden geschreven. Hetzelfde geldt voor ballonnen.

Volgende week donderdag vindt de machtsoverdracht plaats op het achttiende partijcongres van de communistische partij. Vicepresident Xi Jinping zal dan het stokje overnemen van president Hu Jintao. Ook zullen die dag de nieuwe leden van het Centraal Comité worden benoemd. Het Centraal Comité is het machtigste orgaan binnen de communistische partij in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl