NOS NieuwsAangepast

NHG-regels nadelig bij verhuizing

Huizenbezitters met de Nationale Hypotheekgarantie kunnen te maken krijgen met een sterke stijging van de woonlasten als ze gaan verhuizen. Volgens de Vereniging Eigen Huis leidt dat tot oneerlijke situaties.

Vanaf 1 januari is de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) alleen nog beschikbaar voor annuïteitenhypotheken, waarbij de hypotheek vanaf dag 1 volledig wordt afgelost. Andere hypotheekvormen, zoals de spaar- of aflossingsvrije hypotheek, zijn dan niet meer beschikbaar. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een oude hypotheekvorm bij een verhuizing kon worden behouden, maar dat is niet zo.

Annuïteitenhypotheek

Mensen met een NHG die willen verhuizen, kunnen hun hypotheek alleen meenemen als die wordt omgezet in een annuïteitenhypotheek. Daardoor kunnen de woonlasten met honderden euro's per maand stijgen.

De Vereniging Eigen Huis is geschrokken van de plannen. Een woordvoerder zegt dat de maatregel een zoveelste slot op de woningmarkt is. Iemand die een huis met NHG voor 165.000 euro heeft gekocht en ergens anders een vergelijkbaar huis wil kopen, kan er maandelijks 200 euro op achteruitgaan, zegt de VEH.

Oneerlijk

De wijziging van de regels zou ook leiden tot oneerlijke situaties, omdat huizenbezitters zonder NHG wel hun huidige hypotheekvorm kunnen houden als ze verhuizen. De Vereniging spreekt van woordbreuk door de politiek. Er zou beloofd zijn om de regels voor de NHG niet te wijzigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl