NOS NieuwsAangepast

Sterren VS halen geld op na Sandy

Amerikaanse sterren hebben in een één uur durende tv-uitzending mensen opgeroepen om geld te doneren voor de slachtoffers van Sandy. De storm heeft in de VS meer dan 100 mensen het leven gekost en richtte voor miljarden schade aan in het noordoosten van het land.

De benefietuitzending 'Hurricane Sandy: Coming Together' werd geopend door Christina Aguilera die op Staten Island geboren is. Ze beloofde plechtig dat "we er alles aan zullen doen om te helpen".

Beelden van verwoestingen

Onder anderen Billy Joel, Mary J. Blige, Jon Stewart, Danny DeVito, Whoopi Goldberg, Jimmy Fallon, Sting, Bon Jovi en Bruce Springsteen deden mee aan de uitzending. Tussen de optredens door waren beelden te zien van de verwoestingen die Sandy heeft aangericht.

Kijkers konden geld doneren aan het Amerikaanse Rode Kruis door een speciaal telefoonnummer te bellen. Hoeveel de inzamelingsactie heeft opgebracht is nog niet bekend.

Brandstof

President Obama heeft opdracht gegeven om brandstof te leveren aan de getroffen gebieden. Het leger moet honderdduizenden vaten benzine en diesel opkopen en verspreiden. Vooral in New York en New Jersey is er een tekort aan brandstof. Voor de benzinestations stonden de afgelopen dagen lange rijen.

De pompen op veel stations werken niet omdat er geen stroom is of ze zijn uitverkocht. Volgens CNN heeft de gouverneur van New Jersey bepaald dat de benzine vanaf zaterdagmiddag op rantsoen gaat.

Om de aanvoer van brandstof naar het noordoosten te versnellen heeft de Amerikaanse regering besloten om de Jones Act tijdelijk buiten werking te stellen. Volgens deze wet mogen schepen die onder buitenlandse vlag varen geen brandstof van de Golf van Mexico naar de havens in het noordoosten vervoeren.

Reserves

Het ministerie van Energie maakte bekend voor het eerst de strategische reserves te hebben aangesproken om hulpverleners in New York en New Jersey van brandstof te voorzien. Zo kunnen noodmaterieel, generators, aggregaten, vrachtwagens en gebouwen blijven draaien.

De orkaan Sandy kostte eerder in het Caribisch gebied aan 69 mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl