NOS NieuwsAangepast

Rutte spreekt koopkrachtval tegen

Premier Rutte spreekt tegen dat groepen Nederlanders er de komende jaren tientallen procenten op achteruitgaan.

Voor de VVD-bestuurders in Lunteren reageerde hij op berichtgeving van RTL Nieuws, dat experts heeft laten becijferen wat alle maatregelen van de twee kabinetten-Rutte betekenen voor de koopkracht.

Volgens RTL leveren uitkeringsgerechtigden tot 30 procent in, gepensioneerden tot 25 procent en veel alleenverdieners 10 tot 20 procent. Rutte zegt dat er niets is dat daarop wijst. Het inkomensverlies kan hooguit in een enkel individueel geval dramatisch zijn, zei hij.

Dramatische cijfers

Volgens bronnen van RTL worden de dramatische cijfers bevestigd in stukken van het CPB die niet worden vrijgegeven. Het CPB laat in een reactie weten dat de berekende koopkrachtcijfers inderdaad mogelijk zijn, maar spreekt tegen dat er sprake is van 'geheime documenten'.

VVD en PvdA stemden deze week tegen een voorstel van het CDA om de koopkrachteffecten te laten narekenen door het Nibud.

RTL geeft geen nadere cijfers. Het wordt bijvoorbeeld niet duidelijk wat de hoogte van het inkomen of de gezinssamenstelling voor effect heeft op de inkomensontwikkeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl