NOS NieuwsAangepast

Lekker dodelijk: bereid zelf je kogelvis

Visliefhebbers opgelet. Sinds deze week hoef je in Japan niet meer een speciaal diploma te hebben om de dodelijke kogelvis te bereiden. De autoriteiten van het land hebben de regels rondom het serveren van de lokale specialiteit versoepeld.

De afgelopen zestig jaar mochten alleen zeer bekwame chefs met een speciale tweejarige opleiding de delicatesse bereiden. Kogelvis is hartstikke giftig en een kleine fout in de bereiding kan al fatale gevolgen hebben voor de nietsvermoedende eter. Volgens officiële cijfers zijn er de afgelopen 10 jaar 23 mensen gestorven door het eten van een verkeerd bereidde kogelvis. Kogelvis is het enige gerecht waar de Japanse Keizer zich nooit aan heeft durven wagen.

Zonder verunning

Vanaf deze maand kunnen liefhebbers het stukje vis in elk restaurant bestellen, met of zonder vergunning. De echte waaghalzen kunnen zelfs zelf aan de slag door de vis gewoon via internet te laten thuisbezorgen. Reden hiervoor is dat de strenge regels te omslachtig waren. Al langer kon je, met enige moeite, de ´veilige delen´ van de vis gewoon krijgen, met of zonder vergunning.

Verlamming

Maar enige voorzichtigheid is toch geboden. Want de regels zijn dan wel versoepeld, het beestje is nog steeds even dodelijk. Bepaalde delen zoals de eierstokken, lever en galblaas zijn oneetbaar. Die bevatten de giftige stof tetrodotoxine. Als je dat binnen krijgt, raak je langzaam verlamd. Eerst je mond, dan de rest van je lichaam en uiteindelijk je vitale organen. Klein detail: tot aan de dood blijft het slachtoffer bij bewustzijn.

Mocht je geïnspireerd zijn en willen proberen de vis ook in Nederland te laten bestellen, hiernaast een filmpje waarin je precies wordt uitgelegd welke stukken je links moet laten liggen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl