NOS NieuwsAangepast

Kritiek advocaten op regeerakkoord

Het nieuwe regeerakkoord brengt het recht op een eerlijk proces in gevaar. Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten is het vooral een slecht plan om mensen die zijn veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar of meer meteen vast te zetten, ook al loopt er hoger beroep.

In hoger beroep kunnen mensen worden vrijgesproken. Dan hebben ze tot die tijd wel onschuldig vastgezeten, zegt de orde. Het plan in het regeerakkoord is daarom in strijd met onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een onterechte veroordeling is ook slecht voor de overheid, zegt de orde, want dan moet door de staat een schadevergoeding worden betaald.

In het regeerakkoord staat ook dat verdachten in afwachting van hun rechtszaak makkelijker moeten kunnen worden vastgezet. Nu nog moet er aan strenge voorwaarden worden voldaan om iemand in voorlopige hechtenis te kunnen nemen. De Nederlandse Orde van Advocaten zegt dat in het nieuwe plan het belangrijke beginsel wordt geschonden dat iemand pas schuldig is als de rechter dat heeft beslist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl