NOS NieuwsAangepast

Koerswijziging M-O-beleid kabinet

Het kabinet-Rutte II gaat een ander beleid voeren om bij te dragen aan een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Beoogd minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland zich zal inzetten voor een duidelijk, eensgezind Europees standpunt. "Alleen dan kunnen we als Europese Unie invloed hebben op dit conflict en op de uitkomst ervan", zei Timmermans. "Een verdeelde EU is een machteloze EU."

Vrede en Veilgheid

In het regeerakkoord tussen VVD en PvdA is opgenomen dat Nederland "waar mogelijk bijdraagt aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten" en daarbij "de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit" benut.

Timmermans zegt dat bewust voor die formulering is gekozen. Volgens hem heeft Nederland een traditie in het bij elkaar brengen van partijen die ver uit elkaar staan.

Israël

In het vorige regeerakkoord, dat werd gesloten door VVD en CDA, stond dat Nederland verder wil investeren in de band met Israël.

In dat akkoord werd de officiële vertegenwoordiger van de Palestijnen niet genoemd. In het nieuwe akkoord gebeurt dat wel. Minister Rosenthal kreeg herhaaldelijk kritiek dat hij een te eenzijdig beleid voerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl